Hongaarskinderplezier

1 Euro ==> 385.18 Ft
Naamdag: Orbán

Informatie

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z

Vaccinaties

Voor Hongarije zijn er geen verplichte vaccinaties noodzakelijk. In Hongarije komt (mogelijk) Tekenencefalitis voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is. Tekenencefalitis kan je krijgen door veel te lopen door de bossen.

Verkeer

Hongarije heeft een uitgebreid en goed ontwikkeld wegennet. Het land is een belangrijke schakel tussen West en Centraal Europa met Zuid en Oost Europa.
Het land heeft een zeer behoorlijk snelwegennet wat elk jaar verder uitgebreid wordt. Alle hoofdwegen leiden naar Boedapest behalve de 8. De snelwegen worden afgekort met een M-prefix, maar heten een Autopálya. Tegenwoordig worden de eerste delen van snelwegen aangelegd die niet meer beginnen of eindigen in Boedapest. Ook een belangrijke verbetering was de aanleg van de rondweg om Boedapest, de M0. Door de aanleg van deze weg kan het verkeer om Boedapest heen. Het vliegveld ligt hier niet ver vanaf. Voor een uitgebreid overzicht kan worden gekeken op de volgende site (ook in duits of engels): Autowegen en informatie.

Voor de autosnelwegen dient tol te worden betaald (behalve op delen bij de grote steden). Zie Tol.

Vissen

Vissen in Hongarije is op zeer veel plaatsen mogelijk. Er kunnen meer dan 80 soorten vis gevangen worden in Hongarije. Het meeste wordt er in Hongarije gevist op Karper. Om te mogen vissen is er een landelijke vergunning vereist en dan nog een regionale. De landelijke is het gehele jaar geldig. De regionale maar voor een korte periode, dag of week. Beide zijn meestal te verkrijgen bij de visplaats, anders bij de plaatselijke VVV (Tourinform) of in de grotere plaatsen bij MOHOSZ, dit zijn informatiebureau's van de hengelsport.

Vissen mag met 2 hengels voor volwassenen, kinderen 1 hengel.

Een overzicht van visplaatsen is hier. Helaas is de site alleen in Hongaars, maar geeft wel de plaatsen en meestal ook de prijzen.

Vliegen

Vliegen naar Hongarije kan vanuit Nederland. De KLM en Transavia (vanaf voorjaar 2012) vliegen vanuit Amsterdam. Een meestal goedkopere mogelijkheid is om met Wizzair te vliegen vanuit Eindhoven of Düsseldorf Weeze. Wizzair vliegt ook van Brussel Charleroi naar Boedapest.

Ook vanuit Duitsland zijn er opties om te vliegen op Boedapest:
Easyjet vanuit Dortmund:    Easyjet.
GermanWings vanuit Keulen:  GermanWings.
AirBerlin uit Dusseldorf:   AirBerlin.

Indien er niet hoeft te worden gevlogen op Boedapest, maar bijvoorbeeld een naburig land dichterbij is, bijvoorbeeld Wenen in Oostenrijk, Bratislava in Slowakije of Zagreb in Kroatië, dan kan er ook worden gekeken bij Ryanair. Deze laatste vliegt in 2012 ook weer naar Boedapest.

Vliegveld

Boedapest
Het belangrijkste vliegveld in Hongarije ligt ten zuiden van Boedapest, in het Hongaars heet deze luchthaven voluit Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér, maar dat wordt meestal afgekort tot Ferihegyi of gewoon Budapest Airport. Tegenwoordig is de officiële naam Ferenc Liszt Repülőtér. Er zijn hier twee terminals (naast elkaar): 2A en 2B.

Vervoer naar centrum Boedapest:
Trein/bus
Er loopt een trein naar het West station. Het station ligt een 200 meter lopen over een voetgangersbrug. Echter makkelijker is de bus 200E ('s nachts 900) naar het Nyugati Station of naar Ferihegy station. Voor deze laatste is een goedkoper kaartje te verkrijgen. Je moet dan wel een trein kaartje erbij hebben.

Auto en bus
De luchthaven ligt 20 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Boedapest aan het eind van Üllői út, een van de belangrijkste verkeersaders van de Hongaarse hoofdstad. Er is een aparte rijstrook voor verkeer van en naar de luchthaven. Via de M0 is het ook mogelijk om snel rond Boedapest te komen, voor andere plaatsen dan Boedapest.

Buslijn 200E rijdt ook door naar het metro- en treinstation Köbánya-Kispest. Deze bus heeft voldoende ruimte voor bagage. Vanaf daar is dan ook de Metro M3 naar het centrum te nemen.

Taxi
Voor de Aankomsthallen van terminals 2A en 2B staan taxi's van de Zona-taxi, telefoon +36 (1) 365-5555. Deze hebben een vaste prijs afhankelijk van de plek in de stad, die verdeeld is in zone's.

Minibus
In de Aankomsthal is een balie van de Airport Minibus (tel: +36 (1) 296-8555). Deze minibus vervoert passagiers voor een vast tarief (HUF 2990) naar elk adres in Boedapest. Wel moeten er voldoende passagiers zijn voor dezelfde richting. Online reserveren kan op Reserveren.

Parkeren op de luchthaven
Vlak bij de terminals liggen de kort parkeer plaatsen (800 Forint eerste half uur, 1200 Forint eerste uur, oplopend tot 7000 Forint per dag). De lang parkeerplaatsen liggen iets verder. (3000 Forint eerste dag, 5500 Forint 2 dagen, 7500 3 dagen en bijvoorbeeld 25000 Forint voor 16 dagen). Informatie over parkeren via tel: + 36 (1) 296-5553.

Balaton
Deze is nu gesloten, mogelijk weer open in voorjaar 2013
Er is ook nog een vliegveld bij het Balatonmeer in Sármellék. Op dit moment wordt hier niet meer vanuit Nederland en de grensstreek gevlogen (Zomer 2012). Informatie over het vliegveld op Hévíz Airport.

Wizzair vliegt nu ook tussen Eindhoven en Debrecen op woensdag en zondag.

Er zijn nog wel andere vliegvelden in gebruik zoals Pécs en Győ, echter hierop wordt alleen gevlogen naar zuidelijker en oostelijker oorden of alleen lokaal.