Hongaarskinderplezier

1 Euro ==> 385.18 Ft
Naamdag: Orbán

Informatie

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S U V W X Y Z

Tol

Voor het gebruik van de snelwegen in Hongarije is een E-vignet verplicht. Dit gaat anders dan vignetten in buurlanden als Slovenië, Oostenrijk, Slowakije en Roemenië, waar men een vignet op de voorruit plakt. In Hongarije moet men een vignet kopen, waarbij het kenteken geregistreerd wordt. Men moet dan de bon hiervan bewaren en op verzoek kunnen tonen. Dit wordt automatisch gehandhaafd met camera's aan de opritten. Men hoeft dus geen extra sticker op de voorruit te plakken. Auto's vallen in de klasse D1 en kunnen alleen een vierdagen-, week-, maand- of jaarvignet kopen. De kosten voor een weekvignet (10 dagen) zijn 3500 HUF, 4780 HUF voor een maandvignet en 42980 HUF voor een jaarvignet (Prijzen 2019). Een weekvignet kost daarmee ongeveer € 10 en een maandvignet € 15, afhankelijk van de exacte wisselkoers. Meer informatie op Tol. Sinds 2015 is het ook mogelijk om per regio/provincie een vignet te kopen. Deze is een jaar geldig en kost HUF 5000. 

Sinds 2015 geldt dat de M0 niet geheel meer tolvrij is. Houd hier rekening mee!
Een kaart met tolwegen is hier.

Welke wegen zijn nog tolvrij:
* M8
* M9 tussen de 6 en de 51
* De M9 bij Kaposvár 
* Enkele delen van de M0:
    - Tussen weg 1 en de M5
    - Tussen de M4 en M3
    - Megyeri brug tussen weg 11 en 2

Het kopen van een vignet kan bij de grens, bij benzinestations en klantenbureaus op enkele snelwegen(let op het woord Matrica). Ook kan men het vignet vooruit al kopen via internet (zie bovenstaande site) of per telefoon. Bij het invoeren van het kenteken dient men er op te letten dat de tussenliggende streepjes niet worden gebruikt.

Turul

De turul is een mythologische vogel. Het speelt een rol in de oorsprong van de Hongaren en Hongarije. De vogel is waarschijnlijk een grote valk, het woord komt uit het Turks. Het komt twee keer voor in de mythologie. Een keer om de Hongaren te bewegen om te vertrekken uit Rusland naar het huidige gebied, een andere keer dat de Turul Álmos verwekt en zo dus de basis vormt van de Hongaren.
Er staat een standbeeld bij Tatabánya op de heuvel (te zien vanaf de M1). Er wordt gesteld dat dit zelfs het grootste vogelbeeld is van Europa.